[blocksy_breadcrumbs]

Jämför svenska företagslån 2023

Jämför företagslån i Sverige

Att ta ett svenskt företagslån

Idag finns det en hel uppsjö av finansieringsbolag, banker och kreditgivare. Alternativen är bl.a företagslån i Sverige men det går även att få företagslån från långivare utomlands, men vad är egentligen bäst? Läs mer i den här artikeln för att få reda på vad du bör tänka på när du ska ansöka om ett företagslån och hur du som företagare kan gå tillväga för att hitta det bästa, svenska företagslånet anpassat efter ditt behov.

Det kan ofta ge en viss stress i jakten på det bästa företagslånet för just dig och ditt företag, vilket är förståeligt och helt normalt. Villkoren för företagslån ser olika ut gällande lånebelopp, löptid, krav på säkerhet etc. Det finns en hel mängd olika lån till företag som givetvis gör det svårt att välja ett enda.

Utöver det stora utbudet av svenska företagslån finns det även tillgång till firmalån från utländska långivare. Vad innebär det egentligen, och vilka är för- och nackdelarna med företagslån från utlandet? Här finner du den mest relevanta informationen om svenska företagslån.

Därför bör du välja ett svenskt företagslån

Vi börjar med att gå igenom varför vi förespråkar att låna pengar via svenska aktörer istället för från utlandet. 

Förr var det vanligt att ta ett företagslån från utländska banker bl.a av den anledningen att kraven inte var lika höga på dessa lån jämfört med svenska företagslån. Numera finns det så många banker och andra finansieringsbolag att välja mellan som erbjuder företagslån, att det inte längre är värt att ta ett företagslån från något annat land än Sverige.

Villkoren för svenska företagslån har alltså ändrats en hel del genom åren och är idag inte lika hårda som tidigare då det mest fanns storbanker som erbjöd företagslån, Swedbank och Nordea t.ex.

Idag finns det många olika långivare på den svenska marknaden, för svenska företag finns det därför många olika låneerbjudanden. T.ex kan det vara bra att ansöka om ett företagslån utan UC för att inte påverka din kreditvärdighet, exempel på alternativa kreditupplysningsföretag som långivare använder sig av är Bisnode och Creditsafe.

Det finns även lån till företag utan säkerhet eller till och med långivare som godkänner företagslån trots betalningsanmärkningar. Utbudet är stort, villkoren rättvisa, lånebeloppen högre och det viktigaste av allt – ett företagslån från Sverige är ett tryggare alternativ än utländska lån.

Frågor och svar om svenska företagslån

Varför behövs ett företagslån?

Anledningarna till varför ditt svenska företag kan komma att behöva ett företagslån är många. Ofta handlar det om att företaget expanderar och behöver extra hjälp att växa, och för att kunna göra det är behovet av mer personal eller tillgångar till företaget en viktig aspekt. Nya eller fler maskiner kan bli aktuellt, eller kanske vill du som företagare bygga upp lagret ytterligare.

Ännu en anledning kan vara att du behöver företagslån till nytt företag, där kan det hjälpa oerhört mycket med ett lån för att komma igång ordentligt med verksamheten.

Har du ett företag med ojämn inkomst som bl.a kan bero på att verksamheten är säsongsbaserad.

Ibland behöver du som företagare ta ett lån för att skapa en säkerhet och bygga upp en budget för kommande utgifter, eller om du har ett företag som behöver ligga ute med pengar för utfört arbete innan du får betalt av kunden.

Hur mycket får jag låna?

Hur stort företagslån du kan få i Sverige beror på flertalet faktorer och det finns allmänna villkor som dom flesta långivarna följer. Läs mer om dessa längre ner i texten.

Lånebeloppen det handlar om är mellan 10 000 kr ända upp till 60 miljoner kr. 

Vad kostar ett företagslån?

Kostnaden för svenska företagslån bedöms individuellt för det mesta. Vad som påverkar priset på företagslånet är främst lånebelopp, löptid och kreditvärdighet.

När du ansöker om företagslån får du en låneoffert varpå du kan läsa om när du får pengar utbetalda, när och hur du ska betala tillbaka lånet, vilka krav som ställs på företagets samt pris.

Vanligast är att långivare som erbjuder svenska företagslån använder sig av en fast månadsavgift där räntan är inräknad.

Vad är villkoren för företagslån?

Grundkraven på företagslån i Sverige är i stort sett likadana hos alla långivare samt kreditbolag. Fördelen med att ta ett svenskt företagslån är att villkoren generellt sett är tydliga och mycket schysstare än företagslån från utlandet.

Gemensamma villkor för att få ta ett affärslån.

  • Företaget ska vara registrerat i Sverige.
  • Du ska vara folkbokförd i Sverige och vara minst 18 år.
  • Inneha ett svenskt bankkonto.
  • Ha en giltig bolagsform.
  • Ska kunna gå in med en säkerhet eller borgen.

Alla långivare har, utöver ovanstående villkor, egna regler för att få låna pengar.

Vissa finansieringsföretag ställer högre krav på sina låntagare, ofta med anledning av att dom tar en större risk och lånar ut pengar till företag utan omsättning samt accepterar företagslån utan borgen. Fåtalet långivare går till och med ett steg längre och erbjuder företagslån till nystartat företag.

Vad är räntan på företagslån i Sverige vs från utländsk bank?

Genomsnittlig ränta på företagslån hos finansieringsbolag är omkring 3%, dock ligger många över den procenten, vissa kan ligga över 12% medan andra ligger under 1%, så det är ett stort spann.

Ett tips är att jämföra räntan hos olika långivare som erbjuder företagslån. En rimlig ränta på företagslån 2021 ligger i skrivande stund lägre än vanligt pga den pågående corona-pandemin.

Räntan på företagslån från utlandet ligger ofta över 100% om inte högre, vilket redan där skvallrar om att det inte är något att föredra.

Hur ansöker jag om ett företagslån?

Att ansökan om ett svenskt lån är i ofta enkelt. Du har möjlighet att få ett snabbt företagslån på bara några minuter. Ofta får du ett låneerbjudande inom 24 timmar efter att du har lämnat in din ansökan, pengarna betalas ut ganska kort därefter.

I princip alla långivare är helt digitaliserade vilket gör att ansökan går på några minuter och du skriver under både ansökan och avtal med BankID.

En ansökan om företagslån från utlandet har en mycket längre process då dessa ofta kräver mer ingående uppgifter om både företaget och dig som privatperson. Dessutom är det en större säkerhet att låns pengar från svenska lån- och kreditgivare.

Hur du väljer företagslån

Jämför företagslån och långivare

Det är viktigt att tänka på att du alltid ska jämföra företagslån oavsett om du har ett välutvecklat företag eller om du är ny i branschen.

Så, till att börja med ska du jämföra olika långivare mot varandra. 

Det finns låneförmedlare som jämför svenska företagslån vilka kan hjälpa dig att hitta lån med lägst ränta och bäst villkor. Via ex Lendo, Toborrow och Ponture krävs enbart en ansökan om företagslån varpå dessa låneförmedlare jämför lån och ränta mellan över 5000 banker.

Lånebelopp, löptid och månadskostnad

Via ovanstående bolag kan du få låneerbjudanden upp till så mycket som 60 000 000 kr. Detta är dock ovanligt och ges främst till stora aktiebolag, det sedvanliga lånebeloppet är mellan 2-5 miljoner. Många som letar efter svenska företagslån väljer t.ex Lendo eller andra stora företag som jämför f-lån.

När du ska ansöka om ett företagslån måste bör du tänka igenom noga vilket belopp du behöver, ta helst inte ett större företagslån än vad du behöver. Hos vissa aktörer kan du även betala in lånet i förtid, om det är möjligt kan det vara till din fördel att ta en längre löptid för att vara säker på att du kan betala tillbaka pengarna i tid. Får ditt företag en bättre ekonomi under tiden kan du betala tillbaka företagslånet tidigare.

I tabellen nedan har vi rankat olika bolag med finansieringslösningar vilka vi rekommenderar om du är ute efter ett svenskt företagslån.

FöretagFedeltaApprovaCapcitoFroda
Startavgift0 kr0 kr0 kr0 kr
Lånebelopp25 000 kr – 1 000 000 kr30 000 kr – 300 000 kr10 000 kr – 15 000 000 kr10 000 kr – 2 000 000 kr
MånadskostnadFast månadsavgiftFast månadsavgiftFast månadsavgiftFast månadsavgift
Låneperiod1-36 månader2-18 månader3-24 månader1-24 månader
Företagslån utan säkerhetPersonlig borgenPersonlig borgenPersonlig borgenPersonlig borgen
Företagslån utan UCNejJaJaJa
Ansökan med BankIDJaJaJaJa
UtbetalningstidInom 24 timmarInom 24 timmarInom 24 timmarInom 48 timmar

Dessa alternativ till en stor bank erbjuder företagslån med bra villkor. Vi anser dock att Approva har lite för lågt lånebelopp medan Capcito toppar alla med 15 miljoner kr. Hos alla aktörer kan du få ett företagslån snabbt, redan inom ett dygn, dessutom betalar du inga avgifter för ansökan oavsett om du tackar ja eller nej till din låneoffert.

Vi rekommenderar att alltid använda dig av en låneförmedlare som jämför ränta och lån när du ska ta ett svenskt företagslån för att ha störst chans till att hitta det ultimata lånet för ditt företag.

Faq

Vanliga frågor om företagslån utan säkerhet